top of page

בואו נדבר על טיפול


מתי כדאי לפנות לטיפול?

כולנו מבינים שכדי להשיג או לשמר בריאות גופנית עלינו לקיים אורח חיים בריא ולעסוק בפעילות גופנית, אך איכות החיים שלנו אינה מסתכמת רק בשמירה על הגוף. הדרך אל חיים שלמים ומספקים עוברת גם דרך אימון וטיפוח הנפש והעולם הרגשי. רבות הסיבות בגינן ניתן וכדאי לפנות לטיפול נפשי: קושי סביב מערכות יחסים או היעדרן, תחושות דכדוך, עצבות או חרדה, מחשבות טורדניות, סימפטומים גופניים, טראומה, ריקנות והיעדר משמעות, חוסר סיפוק ועוד. כל מה שמפריע לאיכות חייך הוא גורם מספיק עבור פניה זו.

תחושת מצוקה יכולה להתעורר בעקבות אירוע משברי מסוים - פיטורין, פרידה או גירושין, מחלה או אבדן של אדם קרוב, אולם לעתים המצוקה נחווית גם ללא טריגר ברור, וקיימת תחושה כללית של ריקנות, חוסר אושר והיעדר סיפוק. אם אתה חווה מצוקה, מתח נפשי, קושי, משבר, תחושת תקיעות או חוסר שביעות רצון מחייך; אם את מעוניינת להכיר את עצמך טוב יותר, את דפוסי ההתנהגות שלך, את האופן בו תפיסותיך ונטיותיך משפיעות על מסלול חייך, על בחירותיך המקצועיות והזוגיות, על סביבתך; אם אתה מעוניין לעזור לעצמך להתפתח - כנראה הגיע הזמן לפנות לטיפול נפשי.

היטיבה לתאר זאת קרן מרגלית (יצרה וביימה את הסדרה "להעיר את הדב"):

"אני תמיד מדמיינת שהלב הוא כדור דביק שכל דבר נדבק אליו: כל הערה, כל מבט, כל כאב וחשוב לנקות שם. במקום לנסוע לחופשה אני קונה שירותי ניקיון ללב". (מתוך כתבה של איתי שטרן, הארץ", 11.2.2018).

במה שונה טיפול מדיבור על הבעיות שלי עם חברה טובה?

חברים טובים הם נכס לכל החיים והם מסייעים לנו לעתים קרובות לצלוח משברים. ובכל זאת, לעתים יש צורך בסיוע מקצועי. מטפל מוסמך רוכש ידע מקצועי וניסיון בהבנה של תהליכים נפשיים, באופן שיכול לאפשר לו להקשיב ולהגיב באופן שונה מחבר. בטיפול נפשי, מקומו של המטפל אינו רק בתמיכה במטופל, אלא גם בסיוע ביצירת שינוי והתפתחות בחייו של המטופל. הקשר עם המטפל אינו הדדי; במהלך המפגש, המטפל עומד כל כולו לרשות המטופל. בנוסף, המסגרת שיוצרים במהלך הטיפול, של פגישה שבועית קבועה, מאפשרת למטופל הזדמנות ליצירת קשר שונה ומרחב להבעת תכנים, רגשות, מחשבות והתמודדויות שאינם נחשפים באף מקום אחר.

מדוע לפנות לטיפול נפשי כשאפשר לקחת תרופות?

בימינו ישנו מגוון של תרופות בטוחות, המסייעות למצבים נפשיים שונים, אולם, התרופות מועילות במצבים מסוימים בלבד, ואינן מסייעות לפתרון הבעיה, אלא להפחתת הסימפטומים שלה. כשם שאקמול מוריד את החום אך אינו מרפא את הדלקת, כך גם תרופה נגד חרדה תיצור הקלה זמנית אך לא תטפל בבעיה העמוקה הגורמת לאדם לסבול מפחדים וחרדות. במידה והבעיה נובעת מגורמים פסיכולוגים, באישיות או ביחסים עם המשפחה למשל, התרופה לא תשפר את המצב.

לעתים, טיפול ונטילת תרופות במקביל, משלימים זה את זה ומביאים להקלה. טיפול נפשי, יכול לפתוח פתח לשינוי אמתי של גורמי הבעיה, מעבר לסימפטומים, ולסייע במניעת מצבי מצוקה חוזרים. לעתים רצוי להשתמש בתרופות לשם הקלה על המצוקה המיידית, אך הטיפול הפסיכולוגי נחוץ כדי לשנות את גורמי הבעיה ולמנוע את התחדשות המצוקה. אני עובדת עם פסיכיאטרים מנוסים ובמידת הצורך - מפנה אליהם להתייעצות.

כיצד לבחור מטפל/ת?

בבסיסו של התהליך הטיפולי עומד הקשר בין המטפל למטופל, שלו השפעה מכרעת לגבי הצלחתו של הטיפול, שכן ידוע ממחקרים בנושא כי המדד התקף ביותר לניבוי ההצלחה בטיפול, הוא תחושת איכות הקשר -"הכימיה"- שנוצרה בין המטפל והמטופל לאחר הפגישות הראשונות.

לכן, לאישיותו של המטפל וליכולתו ליצור קשר זה עם המטופל חשיבות רבה אף יותר מאשר לגישה התאורטית שלו. הדרך הנכונה לבחור את המטפל הטוב ביותר עבורך, היא למצוא את מי שמעורר בך תחושה נוחה ומעניק לך ביטחון ואמונה בתהליך. שיקולים נוספים שעשויים להיות רלוונטיים בבחירה - המלצות, נוחות המיקום, העדפות אישיות (כגון: מין, גיל וכדומה) ועוד.

כמה זמן נמשך טיפול נפשי?

משך הטיפול תלוי בעיקר בסיבת הפנייה לטיפול ומורכבותה, במטרת הטיפול, ביכולתו של המטופל להעמיק בהתבוננותו הפנימית ובעיקר ביכולתו לפתח קשר אמיץ וקרוב עם המטפל.

יש הפונים עקב מצוקה עכשווית, מקומית, הגורמת להם סבל ומטרתם פתרון בעיה ספציפית או לפחות הקלה משמעותית. בפניות כאלו הטיפול יהיה לרוב קצר וממוקד (לעתים פונים לטיפול כדי לפתור בעיה מקומית ומסתבר כי שורשיה טמונים בבעיה מורכבת יותר, מה שעשוי להאריך את משך הטיפול).

לעתים הפניה נעשית בעקבות בעיה מורכבת הנוגעת למערכות חיים רבות ומשמעותיות של האדם, מה שמצריך משך זמן ארוך יותר.

באופן כללי ניתן לומר כי תהליך טיפול פסיכולוגי הוא ארוך. משכו המינימלי יהיה מספר חודשים ובדרך כלל הוא נמשך למעלה מחצי שנה ויכול להמשך גם שנה ויותר.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page